Annulering bijeenkomst herdenking slachtoffers V1-inslag 18 maart 2020

onderstaande bijeenkomst op 18 maart 2020 is geannuleerd!

Op 18 maart 2020 organiseren we de derde herdenking van de slachtoffers van de laatste bom die op Rotterdam viel tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Daarbij onthullen we ook een monument voor deze slachtoffers op het pleintje bij de Kerdijkstraat en de Treubstraat. U bent van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. Het monument is mede mogelijk gemaakt door de wijkraad Bergpolder, BKOR, Het Apostolisch Genootschap,
Stichting Volkskracht, G. Ph. Verhagen stichting en de gemeente Rotterdam.

18 MAART 2020
13.00 INLOOP
13.30 START HERDENKING / onthulling monument
14.00 KOFFIE / THEE
LOCATIE: GEERTSEMAPLEIN, ROTTERDAM.
ADRES: KERDIJKSTRAAT 16, ROTTERDAM

 

In Rotterdam Bergpolder wordt op 18 maart 2020 een monument onthuld voor de slachtoffers van de laatste bom die op Rotterdam viel tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het monument komt er precies 75 jaar nadat een Duits V-wapen insloeg met 34 doden als gevolg.

Het was slechts zeven weken voor de bevrijding, toen op zondagochtend 18 maart 1945 een vernietigend Duits V-wapen neerstortte op een huizenblok in de Rotterdamse Treubstraat en Kerdijkstraat. De meeste wijkbewoners lagen nog in bed toen ze werden opgeschrikt door een enorme knal. De impact van de explosie was groot: 34 personen overleden en tientallen raakten gewond. Veel van de overlevenden raakten ontheemd en moesten gedwongen verhuizen.
Jarenlang werd deze ‘laatste bom op Rotterdam’ niet herdacht, totdat de twee broers Ben en Jos Verweij op 4 mei 2016 bloemen op het pleintje bij de Kerdijkstraat legden. De twee broers raakten bij de gebeurtenis in 1945 hun ouders en vier broers en zussen kwijt. Ze bleven met z’n tweeën over. Toen wijkbewoners de bloemen ontdekten, kwamen ze met de broers in contact en daaropvolgend met andere nabestaanden en tientallen ooggetuigen. Bij die nabestaanden klonk de roep voor een blijvende plek om te herdenken: een monument.

Een onbekende geschiedenis onthuld
Speciaal voor dit doel richtten buurtbewoners Frank Zwinkels, Dik Happé en Ewoud Kieviet de Stichting Herdenking Treubstraat op om de herinnering levend te houden. Door uitgebreid archiefonderzoek kwamen de namen van de slachtoffers boven water en kreeg een tot nu toe onbekende geschiedenis een gezicht. Er kwam een lesprogramma voor scholen in de buurt en een herdenkingskrant vol verhalen van nog levende ooggetuigen. De herdenkingen in 2018 en 2019 werden door honderden mensen bezocht, zowel huidige als toenmalige buurtbewoners.

Onthulling monument
Na de eerste twee herdenkingen komt het nu, 75 jaar later, tot de onthulling van een monument. Dit kunstwerk is ontworpen door de Rotterdamse kunstenaar Hans Muller. De sculptuur beeldt de verwoesting van de bominslag uit, maar ook de onverwoestbaarheid van de herinnering aan de slachtoffers van deze tragedie.

 

 

Frank Zwinkels
Dik Happé
Regien van Uden
Ewoud Kieviet

 

Meer info: www.herdenkingtreubstraat.nl

Informatie over de vorige herdenkingen:

2019: Herdenking slachtoffers V1-inslag 17 maart 2019

2018: Herdenkingslachtoffers V1 Treubstraat

Video RTV-Rijnmond – Herdenking Treubstraat

FOTOCREDITS: H.F. GRIMEYER, COLLECTIE STADSARCHIEF ROTTERDAM