RCMS concert: “Quatuor pour la fin du temps” Bergsingelkerk 4 mei 2019

Op 4  mei a.s., na de Dodenherdenking , voeren de musici van het Ensemble MIR op verzoek van de Rotterdam  Chamber Music Society Quatuor pour la fin du temps van Olivier Messiaen uit. Reinbert de Leeuw draagt aan het evenement bij, door een openbare masterclass te geven aan de jonge musici.

Zaterdag 4 mei 2019 (19.45 uur in de Bergsingelkerk, Rotterdam Noord ; Bergsingel 150). Gratis toegang, een vrijwillige bijdrage na afloop van het concert is zeer welkom.

Meer informatie over RCMS en de aanstaande concerten is te vinden op

www.rotterdamchambermusicsociety.nl en op de Facebookpagina:
https://www.facebook.com/rotterdamchambermusicsociety.

Olivier Messiaen schreef zijn “Quatuor pour la fin du temps” toen hij als krijgsgevangene in kamp Görlitz zat. Messiaen, zelf pianist, ontmoette daar klarinettist Henri Akoka, violist Jean le Boulaire en cellist Étienne Pasquier. Nadat hij met behulp van de sympathieke bewaker Carl-Albert Brüll papier wist te bemachtigen, schreef hij zijn “Quatuor pour la fin du temps”. De première vond plaats in het kamp op 15 januari 1941 buiten in de regen. De musici hadden afgeleefde instrumenten en hun publiek bestond uit 5000 medegevangen en bewakers.

Openbare masterclass door Reinbert de Leeuw

Op 4 en 5 mei spelen vier jonge musici die zich nog in de beginfase van hun carrière als beroepsmusici bevinden. Dit is anders dan gebruikelijk: ze hebben dit keer geen ervaren musici aan hun zijde tijdens het concert. In plaats daarvan zijn ze gecoacht door artistiek leider van RCMS Julien Hervé. Na een periode van intensieve repetities krijgen ze vrijdag 3 mei een unieke masterclass door Reinbert de Leeuw (Amsterdam, 1938). De Leeuw kent alle aspecten van de muziek van Olivier Messiaen en de uitvoeringspraktijk als geen ander. Hij is een groot bewonderaar van deze Franse componist, heeft hem persoonlijk gekend en met hem samengewerkt. Tevens heeft hij als pianist het Quatuor pour la fin du temps vaak uitgevoerd. Gedurende drie uur zal hij de musici coachen in hun interpretatie van Messiaen’s Quatuor pour la fin du temps. Wij zijn dankbaar voor zijn begeleiding en zijn heel benieuwd naar hoe zij tijdens de concerten hun interpretatie aan dit bijzondere muziekstuk geven.

Stichting Rotterdam Chamber Music Society (RCMS)
contact:
rotterdamchambermusicsociety@gmail.com
www.rotterdamchambermusicsociety.nl
www.facebook.com/rotterdamchambermusicsociety