Concert “Het romantische sextet” op 10 en 11 november 2018

De Rotterdam Chamber Music Society (RCMS) opent het nieuwe seizoen met een tweetal concerten waarin we het romantische strijksextet (2 violen, 2 altviolen en 2 celli) in het zonnetje zetten.

Om uit de schaduw van Beethoven te treden koos Johannes Brahms voor het zeldzamere strijksextet als genre voor zijn eerste kamermuziekcompositie voor strijkers. Voor de pauze klinkt zijn sextet in Bes (opus 18) dat hij in de zomer van 1860 op 27-jarige leeftijd componeerde. Het is een stralend sextet met een grote rijkdom aan melodieën, veelal doorspekt met volksmuziek.
Na de pauze klinkt het sextet “Souvenir de Florence” van Piotr Iljitsj Tchaikovsky. Hij schreef dit werk op het einde van zijn leven. De titel verwijst naar de stad waar hij begon met de schetsen voor dit werk. Ondanks de toonsoort (d klein) is het een levendige, zorgeloze en virtuoze compositie.

RCMS steekt de Maas over
Met de Oude Kerk in Rotterdam Charlois hebben we een prachtige tweede locatie gevonden voor onze concerten. Naast het concert in de Bergsingelkerk zullen we het programma nogmaals uitvoeren in Rotterdam Charlois. Dit geeft de musici de kans om zich nog meer te ontwikkelen en de artistieke kwaliteit van de concerten naar een hoger plan te tillen. Daarnaast geven we het publiek in Rotterdam Charlois de mogelijkheid om op een laagdrempelige manier te genieten van klassieke
kamermuziek op hoog niveau.

Jong talent doet podiumervaring op
Zoals altijd bij RCMS zal jong muzikaal talent zij-aan-zij op het podium staan met ervaren topmusici. Ons doel om podiumervaring te bieden aan veelbelovend jong talent gaat hand-in-hand met een adembenemend mooi programma. Door de concerten gratis aan te bieden blijven ze laagdrempelig: iedereen kan zo genieten van de hoge artistieke kwaliteit.

Initiatiefnemer van de Rotterdam Chamber Music Society is Julien Hervé, solo-klarinettist van het Rotterdam Philharmonisch Orkest (RPhO) en tevens veelgevraagd solist en kamermusicus. Jonge talentvolle musici uit binnen- en buitenland treden samen op met ervaren collega’s uit het RPhO. In RCMS staat het plezier in het samenspelen centraal, waarbij tegelijkertijd geen concessies worden
gedaan aan het hoge niveau. De musici stellen met elkaar het programma samen en besteden extra tijd en zorg aan de gezamenlijke repetities. RCMS is opgericht in 2013. Yannick Nézet-Séguin, eredirigent van het Rotterdam Philharmonisch Orkest, draagt het initiatief een warm hart toe en is ereambassadeur van RCMS.

Praktische informatie:
De concerten zijn op zaterdag 10 november 2018 (20.15 uur in de Bergsingelkerk: Bergsingel 150, 3037 GK te Rotterdam) en op zondag 11 november 2018 (20.15 uur in de Oude Kerk te Charlois: Charloisse Kerksingel 35, 3082 DA Rotterdam)

De toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage na afloop van het concert is zeer welkom.

Meer informatie over RCMS en het aanstaande concert is te vinden op
www.rotterdamchambermusicsociety.nl en op de Facebookpagina:
www.facebook.com/rotterdamchambermusicsociety